Verwarming zwembad zelf maken

Ben jij een van de gelukkige Nederlanders die een zwembad in zijn of haar achtertuin heeft staan? Het Nederlandse weer zorgt er helaas voor dat je eigenlijk alleen gebruik kunt maken van je zwembad in de warme zomermaanden. Wil je vaker en langer van je investering kunnen genieten? Verwarm dan je zwembad! We horen je al denken ‘dat kost bakken met geld!’. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Er zijn veel verschillende manieren waarop je zelf goedkoop je zwembad kunt verwarmen. Benieuwd? Lees dan snel verder! 

Waarom zelf je zwembad verwarmen?

Als eigenaar van een zwembad ben je altijd op zoek naar de ideale temperatuur van het water, zodat je met heerlijk weer een lekkere duik kunt nemen. Het verwarmen van een zwembad is in Nederland essentieel, vooral omdat het weer hier nogal wisselvallig is. Is het maandag tot woensdag slechts achttien graden en op donderdag zesentwintig graden? Dan heeft je zwembadwater niet goed kunnen opwarmen. 

Het zelf kunnen opwarmen van het water in je zwembad biedt in dit geval een goede uitkomst, vooral wanneer dit zo snel en goedkoop mogelijk kan gebeuren. Het zelf opwarmen van het zwembadwater bespaart je veel energie, waardoor je als gevolg hiervan kunt besparen op je stroomkosten. Jij blij, maar je portemonnee ook! 

Zwembad verwarmen met vuilniszak

Zou je jezelf omschrijven als ‘handig’? Steek de handen dan uit de mouwen en verwarm je zwembad met vuilniszakken. Ja, het kan echt! Voor deze methode komen er slechts drie benodigdheden aan te pas, die je hoogstwaarschijnlijk al ergens in huis hebt liggen:

 • Donkere vuilniszakken. Deze zullen de warmte van de zon opnemen.
 • Hoelahoeps, waar je de vuilniszakken aan kunt aanspannen.
 • Touw, om de vuilniszakken aan de hoelahoeps te bevestigen.

Zwembad-verwarming-vuilniszakken

Hoe ga je te werk?

Door de vuilniszak over een hoelahoep te spannen, creëer je een zogenoemde “solar ring”. Wanneer je al deze solar ringen in het zwembad legt, verwarmt de zon het water. Dit komt door de zwarte kleur van de vuilniszakken die alle warmte opnemen. Deze warmte verspreidt zich over je zwembadwater. 

Om het zwembad zo snel mogelijk op te warmen, is het aan te raden om het hele zwembad te vullen met solar rings. Een erg effectieve manier om je zwembad te verwarmen, zonder dat je bakken met geld uit hoeft te geven. Een nadeel van deze methode, is dat het water snel afkoelt nadat de zon achter de wolken is verdwenen. Het is dus een snelle, maar tijdelijke oplossing. 

Zwembad verwarmen met tyleenslang

Een andere manier om de zon in te zetten om je zwembad te verwarmen is door gebruik te maken van een tyleenslang. Voor deze methode moet je wat verstand hebben van klussen, maar met de juiste kennis verwarm je je zwembad op een effectieve manier! Breng een bezoekje aan een bouwmarkt en zet het volgende op je lijstje:

 • Een tyleenslang. Dit is een buis van polyethyleen die de warmte van de zon opvangt en over zal dragen naar het zwembadwater.
 • Een pomp om het water te laten circuleren. 
 • Een filter om het zwembadwater schoon te houden.
 • PVC-buizen en bijbehorende koppelingen om de tyleenslang aan te sluiten op de pomp en de filter.
 • Bevestigingsmateriaal om de tyleenslang op z’n plek te houden.
 • Kleppen en afsluiters om de waterstroom te reguleren. 
 • Manometer om de druk in je zelfgemaakte systeem te meten. 

Hoe ga je te werk?

 1. Plaats de tyleenslang op een geschikte locatie. Het is aan te raden om de slang te plaatsen op een vlakke en zonnige plek vlakbij je zwembad. Zorg ervoor dat de slang gedurende de dag voldoende wordt blootgesteld aan zonlicht. Plaats de slang bijvoorbeeld op het platte dak van je schuurtje.
 2. Pak de pomp en de filter erbij en sluit de ene kant van de tyleenslang aan op de inlaat van de pomp. De andere kant plaats je op de uitlaat van de filter. 
 3. Plaats de pomp in de buurt van het zwembad en sluit de inlaat- en uitlaatleidingen aan op de juiste aansluitingen van de pomp. Nu is het tijd om de kleppen en afsluiters aan het systeem toe te voegen. Deze materialen geven je de mogelijkheid om de waterstroom te reguleren en om het systeem in- en uit te schakelen. 
 4. Installeer de manometer om informatie te winnen over de waterdruk. Dit is een belangrijk onderdeel van het systeem, omdat het de algehele prestaties van het systeem in de gaten houdt. 
 5. Het is tijd om de pomp aan te zetten, zodat het water door de tyleenslang kan circuleren. Terwijl het water door de slang stroomt zal de zon het opwarmen. Dit opgewarmde water komt in het zwembad terecht. Zo kun je een heerlijke duik nemen in een zwembad zonder dat je staat te bibberen! 

Het is van groot belang om je DIY-systeem regelmatig te controleren, om ervoor te zorgen dat alles nog werkt. Nog niet helemaal duidelijk? Kijk dan eens naar dit onderstaande filmpje.

Zwembad verwarmen met hout

In Nederland kennen we een wisselvallig klimaat. De ene dag is het heerlijk warm en staat de zon hoog aan de hemel en de andere dag sta je bibberend op de bus te wachten in de stromende regen. Een verwarmingssysteem bouwen dat enkel afhankelijk is van de zon, is dus niet altijd even handig. Gelukkig kun je je zwembad ook gemakkelijk met hout verwarmen. Wat je nodig hebt?

 • Een zwembad kachel
 • Hout

Hoe ga je te werk?

Het verwarmen van je zwembadwater is erg simpel. Vul de kachel tot de bovenkant van de warmtewisselaar met hout. Zet de zwembad kachel aan om de wisselaar van de houtkachel te verwarmen. Het zwembadwater stroomt langs de wisselaar, waardoor deze wisselaar het water verwarmt. Door het toepassen van deze techniek ben je niet langer afhankelijk van de zon voor een heerlijk, warm zwembad. Een zwembad kachel verwarmt het water in je zwembad vlot. Met dit systeem verwarm je je water al met een hele graad per uur! Verwarm je water ’s ochtends vroeg, zodat je na de lunch kunt genieten van je zwembad.  

De gewenste temperatuur kun je zelf erg makkelijk reguleren. Gebruik je vuilniszakken, een tyleenslang of hout? Heerlijk genieten in een zwembad met de perfecte watertemperatuur. Je zult hier gegarandeerd meer van genieten, wetende dat je harde werk en moeite hebben geleid tot de perfecte duik.

Picture of Jay
Jay

Schrijver Lifestyleguy.nl

Jay is een gepassioneerde schrijver en influencer, wiens expertise ligt in de wereld van lifestyle en entertainment. Als gewaardeerd lid van het Lifestyleguy.nl team deelt Jay regelmatig boeiende artikelen over de nieuwste trends en feitjes met betrekking tot celebrities, zowel nationaal als internationaal.

Naast zijn werk als schrijver, neemt Jay de sociale mediawereld stormenderhand over als een invloedrijk figuur. Zijn scherpe oog voor popcultuur en zijn vermogen om de nieuwste roddels te ontdekken, maken hem een favoriet onder zijn volgers.

Inhoud

Nieuwe blogs