Zo kun je het epc lampje resetten

EPC lampje

De EPC, oftewel Electronic Power Control, klinkt als iets wat voor velen onbekend terrein is. Maar laat het duidelijk zijn: het EPC-lampje in je auto kan je resetten, maar het signaleert wel degelijk dat er iets mis is.

Misschien heeft jouw auto niet eens een EPC-lampje, maar als dat wel zo is, is het handig om te weten wat het betekent. Deze blog geeft je alle informatie die je nodig hebt over EPC en het bijbehorende lampje.

Wat is EPC?

De EPC is als het ware de ‘computer’ van je auto. Het staat in verbinding met de versnellingsbak, gaspedaal, tractiecontrole en cruisecontrol. Sommige auto’s, vooral die van de Volkswagen Group, hebben een EPC-lampje. Dit lampje gaat branden wanneer er een probleem is met een van de eerder genoemde componenten.

Het lampje is gaan branden, wat nu?

Geen paniek, het betekent niet meteen dat je auto het begeeft. Maar zoals je hebt geleerd tijdens je rijlessen, is het meestal niet veilig om door te rijden met brandende lampjes. Zet de auto aan de kant en schakel professionele hulp in. Enkele mogelijke problemen zijn:

 • Een storing of defecte sensor (relatief onschuldig)
 • Problemen met tractiecontrole
 • Problemen met de cruisecontrol
 • Problemen met het gaspedaal

Als het EPC-lampje samen met het motorstoringslampje brandt, is er een serieuzer probleem. Je kunt nog wel rijden, maar het is niet aan te raden, vooral snelweg rijden vermijden. Zoek zo snel mogelijk een garage op om het probleem te laten verhelpen.

Het resetten van het EPC-lampje

Als na een bezoek aan de garage blijkt dat er niets ernstigs aan de hand is, kun je het lampje waarschijnlijk zelf resetten. In de autohandleiding staat hoe je dit doet, maar meestal werkt het als volgt:

 1. Start de motor van je auto.
 2. Laat de motor ongeveer 10 seconden draaien.
 3. Zet de auto uit.
 4. Start de motor opnieuw terwijl je het gaspedaal ingedrukt houdt.

Als het goed is, zal het lampje nu niet meer branden. Brandt het nog steeds? Vraag dan de garage om hulp of raadpleeg opnieuw de handleiding van de auto.

Andere waarschuwingslampjes

Hoewel je de betekenis van alle lampjes hebt geleerd, kan het handig zijn om een aantal regels te herhalen voor veilig rijden.

In principe kun je bij een oranje lampje nog doorrijden, maar pas je snelheid aan en bezoek snel een garage. Bij rood licht moet je altijd direct stoppen! Voorbeelden van waarschuwingslampjes zijn:

 • Airbag (oranje): een storing in het airbagsysteem. Rijden is mogelijk, maar gevaarlijk bij een ongeval.
 • Oliedruk (rood): te lage oliedruk in de motor, wat kan leiden tot ernstige schade.
 • Remmen (rood): problemen met het remsysteem van de auto.
 • Bandenspanning (rood): waarschuwt voor een lekke band of te lage bandenspanning.

Conclusie

Je kunt zelf het EPC-lampje resetten, maar alleen als je zeker weet dat er geen echt probleem is. Het kan echter zijn dat het lampje blijft branden als er wel een probleem is. Let altijd goed op waarschuwingslampjes en negeer ze niet. Het negeren ervan brengt jou en andere weggebruikers onnodig in gevaar.

Foto van Jay
Jay

Schrijver Lifestyleguy.nl

Jay is een gepassioneerde schrijver en influencer, wiens expertise ligt in de wereld van lifestyle en entertainment. Als gewaardeerd lid van het Lifestyleguy.nl team deelt Jay regelmatig boeiende artikelen over de nieuwste trends en feitjes met betrekking tot celebrities, zowel nationaal als internationaal.

Naast zijn werk als schrijver, neemt Jay de sociale mediawereld stormenderhand over als een invloedrijk figuur. Zijn scherpe oog voor popcultuur en zijn vermogen om de nieuwste roddels te ontdekken, maken hem een favoriet onder zijn volgers.

Inhoud

Nieuwe blogs