Wat is dat geluid bij het openen van je kraan?

Kraan

In het domein van huishoudelijke technische problemen nemen mensen graag het heft in eigen handen, zolang het niet om elektriciteit gaat. Vaak begint dat met een beetje Googelen over het probleem, met de achterliggende vraag: “Kan ik dit zelf oplossen of heb ik professionele hulp nodig?”

Wellicht ben je op deze blog beland omdat je een tikkend geluid hoort in je waterleiding wanneer je de kraan opent. Dit geluid kan verschillende oorzaken hebben en diverse oplossingen vergen. In dit artikel duiken we dieper in op alles wat je moet weten over dit geluid, om irritatie en schade aan de leidingen te voorkomen.

Wat veroorzaakt het geluid?

Meestal wordt het tikkende geluid geïdentificeerd als waterslag, optredend bij het snel openen of sluiten van de waterleiding. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door lucht in de leidingen, wat normaal gesproken geen probleem is tenzij het in grote hoeveelheden voorkomt.

Lucht in de leidingen

Lucht in de leidingen kan leiden tot klapperende en tikkende geluiden wanneer het water stroomt. Een luchtbel kan vast komen te zitten op een bocht of splitsing in de leiding. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder onvolledige vulling van de leiding tijdens installatie.

Gevolgen van waterslag

Hoewel waterslag in eerste instantie geen directe invloed lijkt te hebben op het functioneren van de kraan of de leidingen, kan het op lange termijn wel schade veroorzaken, zoals lekkages en verminderde waterkwaliteit.

Oplossingen voor het probleem

Afhankelijk van de oorzaak van het geluid zijn er verschillende oplossingen beschikbaar:

1. Ontluchten van de leidingen: Gebruik een waterslagdemper om de lucht uit de leidingen te laten ontsnappen. Het is raadzaam om hierbij professionele hulp in te schakelen om schade te voorkomen.

2. Bevestigen van waterleidingen: Controleer of de waterleidingen goed zijn bevestigd om trillingen te verminderen. Bij twijfel is het verstandig een professional te raadplegen.

3. Verlagen van de waterdruk: Als het geluid wordt veroorzaakt door een te hoge waterdruk, moet je de cv-ketel ontluchten om schade te voorkomen.

Regelmatig onderhoud en controle van de waterleidingen zijn cruciaal om problemen zoals waterslag te voorkomen. Laat deze controles uitvoeren door een professional om toekomstige problemen te voorkomen.

Conclusie

Als je last hebt van tikkende geluiden in je waterleidingen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om schade te voorkomen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om waterslag, maar gelukkig zijn er verschillende oplossingen om dit probleem aan te pakken en te voorkomen dat het terugkeert.

Picture of Jay
Jay

Schrijver Lifestyleguy.nl

Jay is een gepassioneerde schrijver en influencer, wiens expertise ligt in de wereld van lifestyle en entertainment. Als gewaardeerd lid van het Lifestyleguy.nl team deelt Jay regelmatig boeiende artikelen over de nieuwste trends en feitjes met betrekking tot celebrities, zowel nationaal als internationaal.

Naast zijn werk als schrijver, neemt Jay de sociale mediawereld stormenderhand over als een invloedrijk figuur. Zijn scherpe oog voor popcultuur en zijn vermogen om de nieuwste roddels te ontdekken, maken hem een favoriet onder zijn volgers.

Inhoud

Nieuwe blogs