Het kiezen van de juiste heggenschaar kan een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende soorten en merken op de markt. Maar welke past het beste bij jouw tuin? In deze blog helpen we je de beste keuze te maken en geven we tips voor het onderhoud en het slijpen van je heggenschaar.

Wat is de beste heggenschaar voor mijn tuin?

Bij het kiezen van een heggenschaar moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk aan de grootte van je tuin, het type heggen en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele tips om je te helpen de beste heggenschaar te vinden:

 1. Type heggenschaar: Er zijn elektrische, benzine en handmatige heggenscharen. Elektrische heggenscharen zijn licht en eenvoudig te gebruiken, terwijl benzine heggenscharen krachtiger zijn en geschikt voor grotere tuinen. Handmatige heggenscharen zijn ideaal voor kleinere heggen en precisiewerk.
 2. Bladlengte: De lengte van het mes is belangrijk. Voor grote heggen kies je een langer mes, terwijl een korter mes beter is voor kleinere struiken en gedetailleerd snoeiwerk.
 3. Gewicht: Kies een heggenschaar die je comfortabel kunt vasthouden en gebruiken. Een te zware heggenschaar kan snel vermoeiend zijn.
 4. Veiligheid: Let op veiligheidsfuncties zoals een snelstop en een beschermkap voor het mes.

Hoe onderhoud ik mijn heggenschaar?

Goed onderhoud van je heggenschaar zorgt ervoor dat deze langer meegaat en beter presteert. Volg deze eenvoudige stappen om je heggenschaar in topconditie te houden:

 1. Reiniging: Maak na elk gebruik het mes schoon. Verwijder vuil en plantresten met een borstel en een doek. Gebruik een beetje olie om het mes soepel te houden.
 2. Inspectie: Controleer regelmatig of er geen beschadigingen aan het mes of de behuizing zijn. Vervang versleten onderdelen direct.
 3. Olie: Smeer de bewegende delen van de heggenschaar regelmatig met geschikte olie om wrijving te verminderen en roest te voorkomen.
 4. Opslag: Bewaar je heggenschaar op een droge plaats. Gebruik een beschermhoes om het mes te bedekken wanneer je de heggenschaar niet gebruikt.

Hoe slijp ik mijn heggenschaar?

Tuinmachine advies: Een scherp mes is essentieel voor een goed resultaat. Volg deze stappen om je heggenschaar zelf te slijpen:

 1. Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de heggenschaar is uitgeschakeld en uit het stopcontact is gehaald (voor elektrische modellen) of dat de bougiekabel is losgekoppeld (voor benzinemodellen).
 2. Reiniging: Reinig het mes grondig voordat je begint met slijpen.
 3. Slijpen: Gebruik een vijl of een slijpmachine. Vijl langs de originele snijhoek van het mes. Maak lange, gelijkmatige bewegingen voor het beste resultaat.
 4. Controle: Controleer na het slijpen of er bramen aan de rand van het mes zitten. Verwijder deze met een fijne vijl.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een heggenschaar?

Bij de aanschaf van een nieuwe heggenschaar zijn er enkele belangrijke punten om op te letten:

 1. Prijs-kwaliteitverhouding: Koop niet de goedkoopste heggenschaar. Investeer in een model van goede kwaliteit dat langer meegaat en beter presteert.
 2. Merken: Kies voor bekende merken die bekend staan om hun betrouwbaarheid en kwaliteit. Merken zoals Bosch, Stihl en Gardena hebben een goede reputatie.
 3. Garantie: Controleer of de heggenschaar wordt geleverd met een garantie. Dit geeft je extra zekerheid en bescherming.
 4. Gebruikersrecensies: Lees recensies van andere gebruikers om te zien hoe zij de heggenschaar ervaren. Dit kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken.

Met deze tips kun je de beste heggenschaar voor jouw tuin vinden en ervoor zorgen dat hij altijd in topconditie is. Een goed onderhouden heggenschaar maakt tuinieren een stuk gemakkelijker en leuker!