Ontdek de smaken van de Balinese keuken, zonder de lange vlucht te maken naar het mooie eiland. De Balinese keuken staat bekend om haar verse ingrediënten, kruidige aroma’s en rijke smaken. In deze blog lees je meer over de verschillende kruiden, specerijen en ingrediënten die veel gebruikt worden in Bali. Zo kun je zelf ook aan de slag met de heerlijke smaken van Bali!
Basiskruiden en specerijen
In de Balinese keuken vormen bepaalde kruiden en specerijen de basis van de smaakvolle gerechten. Zo wordt gember gebruikt om het gerecht op te peppen en een diepere smaak toe te voegen. Daarnaast is kurkuma een veelgebruikt specerij, vanwege de aardse smaak en gezondheidsvoordelen. Koriander, komijn en citroengras worden ook veel toegevoegd aan verschillende gerechten, om een extra dimensie te creëren in de smaak. Knoflook en ui zijn, net als in veel andere keukens, natuurlijk de basissmaken van veel sauzen en kruidenpasta’s. Hoe heerlijk zou het zijn om de Balinese keuken te ontdekken op het eiland zelf. Helaas ben je niet snel de andere kant van de wereld, hoelang is het vliegen naar Bali vraag je je af? Gemiddeld ben je erg lang onderweg, denk maar aan 16 tot 22 uur. Maak dus gebruik van een aantal basiskruiden en specerijen om de Balinese keuken naar Nederland te halen.
Smaakmakers
Naast de kruiden en specerijen worden veel smaakmakers gebruikt in de Balinese keuken, denk bijvoorbeeld aan tamarinde, limoen, kaffir of kokossuiker. De ingrediënten voegen niet alleen extra smaak en complexiteit toe, maar zijn ook echte Balinese smaken. Ook wordt in de Balinese keuken veel rekening gehouden met allergieën, zoals een glutenallergie of koemelkallergie bij volwassenen. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van kokosmelk in plaats van koemelk. Kokosmelk voegt een vleugje zoetheid toe aan de gerechten en zorgt voor een rijke textuur. Hierdoor kun je ook met een koemelkallergie, genieten van de rijke smaken en aroma’s van de Balinese keuken.
Verse kruiden
Ook verse kruiden mogen niet ontbreken bij het bereiden van Balinese gerechten. Koriander, munt en Indonesische basilicum versterken het gevoel van frisheid en versheid in een gerecht. Koriander wordt vaak gebruikt als garnering voor soepen, salades en curry’s, terwijl munt juist in het gerecht wordt verwerkt. Ook Indonesische basilicum past dus perfect bij Balinese gerechten, voornamelijk vanwege het citroenachtige aroma. Naast de smaak die ze toevoegen aan het gerecht, voegen ze ook een kleurrijk element toe. De verse kruiden zijn erg kenmerkend voor de Balinese traditie en mogen dus zeker niet ontbreken.
Eiwitten
Vis, zeevruchten, gevogelte en tofu zijn veelgebruikte ingrediënten in de Balinese keuken. Vis en zeevruchten, zoals tonijn, inktvis en garnalen, worden vers gevangen en vormen de basis van veel Balinese visgerechten. Kip en eend worden vaak gebruikt in stoofschotels, curry’s en gegrilde gerechten. Het sappige en smaakvolle vlees vult de curry of stoofschotel mooi aan, zonder dat de saus de smaak van het vlees overheerst. Ook varkensvlees is een populair ingrediënt, het wordt vaak gebruikt in gerechten zoals Babi Guling en Sate Babi. Voor vegetariërs zijn er ook genoeg opties in Bali, naast het vele gebruik van groenten, wordt ook Tofu en tempeh gebruikt. Deze vleesvervangers zijn gemaakt van gefermenteerde sojabonen en vooral populair in curry’s en andere vegetarische gerechten.
Groente en fruit
Om de eiwitten aan te vullen, worden veel groenten en fruitsoorten toegevoegd aan de Balinese gerechten. Sperziebonen, aubergine en spinazie zijn slechts voorbeelden van groenten die veel worden gebruikt. Deze groenten worden vaak gestoofd, gebakken of geroerbakt om hun natuurlijke smaken te behouden en een perfecte aanvulling te vormen op de eiwitrijke ingrediënten zoals vlees, gevogelte of tofu. Ook wordt fruit gebruikt in hun hartige gerechten, zoals ananas, mango en bananenbloesem. Het fruit voegt een natuurlijke zoetheid toe en verfrist het gerecht. Sambal, gemaakt van chilipepers, wordt vaak als smaakmaker en bijgerecht gemaakt, het geeft de gerechten een pittige kick en versterkt de andere smaken. De meeste groente- en fruitsoorten worden vers geoogst op het eiland, waardoor ze de basis zijn van veel gerechten. De versheid en kwaliteit van de groenten en het fruit draagt bij aan de smaak van de Balinese gerechten, onmisbaar voor de Balinese keuken.
Met bovenstaande ingrediënten kun je aan de slag om zelf gerechten met de heerlijke smaken van Bali te maken. Of je nu kiest voor een traditionele Balinese curry, een frisse salade of een kleurrijke roerbakschotel, de opties binnen de Balinese keuken zijn eindeloos. Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan en kun je gaan genieten van de heerlijke smaken uit eigen keuken. Selamat makan!