Pijn onder je oksel kan een verontrustend symptoom zijn dat verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaken te begrijpen, samen met de beschikbare behandelingsmogelijkheden en de noodzaak om op je gezondheid te letten.

Symptomen

Pijn onder de oksel kan variëren in intensiteit en duur, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De pijn kan scherp, stekend, dof of zeurend zijn. Andere mogelijke symptomen die gepaard kunnen gaan met pijn onder de oksel zijn:

  1. Zwelling of knobbels voelbaar onder de huid.
  2. Roodheid of verkleuring van de huid.
  3. Warmte rond het pijnlijke gebied.
  4. Gevoeligheid bij aanraking.
  5. Mogelijk koorts of andere tekenen van infectie, zoals pusafscheiding.

Mogelijke oorzaken

Lymfeklierontsteking (Lymfadenitis)

Dit treedt op wanneer de lymfeklieren onder de oksel ontstoken raken, vaak als reactie op een infectie in het lichaam. Dit kan veroorzaakt worden door bacteriële, virale of schimmelinfecties.

Hidradenitis suppurativa

Dit is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van de haarzakjes en talgklieren in de huid. Het kan leiden tot pijnlijke bultjes, abcessen en littekens, vooral in gebieden met veel zweetklieren zoals de oksels.

Ingegroeide haartjes

Wanneer haartjes onder de huid groeien in plaats van eruit, kunnen ze irritatie en ontsteking veroorzaken, resulterend in pijn onder de oksel links of rechts.

Lymfeklierkanker

Hoewel minder vaak voorkomend, kan pijn onder de oksel een symptoom zijn van lymfeklierkanker, zoals lymfoom.

Trauma of letsel

Een verwonding aan de oksel, zoals een stomp trauma of een snijwond, kan pijn veroorzaken.

Wat kun je doen bij pijn of steken onder oksel

Raadpleeg een arts

Als je aanhoudende pijn onder je oksel ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De arts kan tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek, echografieën of biopsieën, om de onderliggende oorzaak vast te stellen.

Behandel de onderliggende oorzaak

De behandeling kan variëren afhankelijk van de diagnose. Voor infecties kunnen antibiotica nodig zijn, terwijl bij hidradenitis suppurativa mogelijk lokale behandelingen, orale medicatie of chirurgische ingrepen worden aanbevolen.

Zelfzorgmaatregelen

Warme kompressen kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking. Vermijd strakke kleding die de oksels irriteert en zorg voor goede hygiëne om infecties te voorkomen.

Gezondheid in acht nemen

Het ervaren van pijn onder de oksel kan een teken zijn dat er iets mis is in je lichaam, dus het is belangrijk om je gezondheid serieus te nemen. Let op eventuele veranderingen in je lichaam en aarzel niet om medische hulp in te roepen als je symptomen ervaart die je zorgen baren.

Regelmatige controles bij de huisarts kunnen helpen bij het opsporen van gezondheidsproblemen in een vroeg stadium, wat de kans op een succesvolle behandeling vergroot. Bovendien kan een gezonde levensstijl, waaronder een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken, bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid en het verminderen van het risico op aandoeningen die pijn onder de oksel kunnen veroorzaken.

In conclusie, pijn onder de oksel kan verschillende oorzaken hebben, variërend van onschuldige aandoeningen tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is essentieel om de symptomen serieus te nemen, een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling, en proactief te zijn in het behoud van een goede gezondheid.

Picture of Jay
Jay

Schrijver Lifestyleguy.nl

Jay is een gepassioneerde schrijver en influencer, wiens expertise ligt in de wereld van lifestyle en entertainment. Als gewaardeerd lid van het Lifestyleguy.nl team deelt Jay regelmatig boeiende artikelen over de nieuwste trends en feitjes met betrekking tot celebrities, zowel nationaal als internationaal.

Naast zijn werk als schrijver, neemt Jay de sociale mediawereld stormenderhand over als een invloedrijk figuur. Zijn scherpe oog voor popcultuur en zijn vermogen om de nieuwste roddels te ontdekken, maken hem een favoriet onder zijn volgers.

Inhoud

Nieuwe blogs