Entertainende Films voor Twaalfjarigen

Het blijft een uitdaging om een twaalfjarige te vermaken, vooral als ze zich in die lastige puberteitsfase bevinden. Alles lijkt ‘stom’, ‘saai’ of ‘niet leuk’, nog voordat je zelfs maar hebt verteld waar het over gaat. Deze blog biedt geen oplossing voor het overleven van je puber, maar eerder een lijst met films waaruit ze kunnen kiezen. Want hoewel pubers niet graag worden verteld wat ze moeten doen, kunnen ze toch wat sturing gebruiken.

Deze lijst met vermakelijke films voor twaalfjarigen geeft hen het gevoel dat ze de regie hebben over de filmavond, terwijl jij eigenlijk degene bent die de keuze heeft gemaakt. Het is dan ook slim om je kind niet deze blog te laten lezen, maar hen een aantal van jouw favorieten te laten kiezen. Laten we zonder verder oponthoud doorgaan naar de lijst met aanbevolen films.

Oh ja, ben jij stiekem degene die deze blog leest terwijl je twaalf bent? Geen probleem! Onthoud gewoon dat je ouders hun best doen. Wees dus een beetje lief 😉

1. Pirates of the Caribbean

Met maar liefst vijf films heb je genoeg kijkplezier. Deze Disney-films zijn spannend, avontuurlijk en bevatten een dosis humor. De reeks bestaat uit:

 • The Curse of the Black Pearl (2003)
 • Dead Man’s Chest (2006)
 • At World’s End (2007)
 • On Stranger Tides (2011)
 • Dead Men Tell No Tales (2017)

Er is zelfs nieuws over een mogelijk zesde deel eind 2022. Het zou leuk zijn om de filmavonden af te sluiten met dit zesde deel, mocht dat op tijd in de bioscoop zijn. Je kunt er ook voor kiezen om alle films achter elkaar te bekijken, maar wees gewaarschuwd, ze duren behoorlijk lang. Je avond (of nacht) wordt dan meer een marathon dan een ontspannend moment.

2. Achtste Groepers Huilen Niet

Als je kind nog in groep 8 zit, is Achtste Groepers Huilen Niet zeker een aanrader. Deze film laat de gevoelige kant van jonge tieners zien. Het toont dat huilen juist kan helpen en laat zien hoeveel doorzettingsvermogen leeftijdsgenoten hebben.

Voor de boekenwurmen is er goed nieuws, want de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens.

3. Kapsalon Romy

Deze relatief nieuwe, Nederlandse film vertelt het ontroerende verhaal van de tienjarige Romy, die omgaat met haar oma die de diagnose Alzheimer heeft. Het laat zien hoe een meisje misschien niet altijd de verstandigste keuzes maakt, maar wel enorm veel doorzettingsvermogen toont. Zowel oma Stine als kleindochter Romy worden prachtig vertolkt door getalenteerde actrices. Het is een emotionele rollercoaster waar je volledig in wordt meegesleept.

De film belicht hoe de meest voorkomende vorm van dementie de wereld van familieleden en vreemden abrupt kan veranderen. De vastberadenheid van kinderen is daarbij bijna onmisbaar.

4. Guardians of the Galaxy

Een totaal andere richting in de filmwereld zijn de Guardians of the Galaxy-films. Deze Marvel-films zitten boordevol fantasie, avontuur en spanning. Groot zal waarschijnlijk een van de favoriete personages zijn, hoewel Rocket en Mantis ook zeker emoties zullen opwekken. De films die momenteel uit zijn:

 • Guardians Of The Galaxy
 • Guardians Of The Galaxy Vol. 2
 • Guardians Of The Galaxy Vol. 3

Gezien sommige momenten in de films behoorlijk spannend kunnen zijn, is het verstandig om samen met een volwassene te kijken. En vergeet niet om tot het einde te blijven zitten, want alleen de echte Marvel-kenners weten dat er na de aftiteling een soort teaser komt voor een vervolgverhaal.

5. De Gelaarsde Kat 2: De Laatste Wens (Puss in Boots 2)

Of je deze nu in het Engels bekijkt of niet, De Gelaarsde Kat 2 is een film waar iedereen blij van wordt. Jong of oud, groot of klein, man of vrouw: Antonio Banderas heeft de rol van de gelaarsde kat voortreffelijk ingesproken. De animators hebben ook fantastisch werk geleverd. Het is een emotionele achtbaan met schattige momenten en hilarische uitspraken.

Dit maakt De Gelaarsde Kat 2 tot een echte familiefilm. En als je eenmaal begint, zijn er nog talloze andere films van Dreamworks Animation om van te genieten. Denk aan de originele film of gewoon de hele Shrek-reeks. Deze film zal zeker een glimlach op ieders gezicht toveren. Een absolute aanrader dus!

Kijkwijzer voor Films voor Twaalfjarigen

Bovenstaande films zijn slechts een greep uit het enorme aanbod aan films die geschikt zijn voor twaalfjarigen. Elke twaalfjarige is anders, dus de ene zal meer behoefte hebben aan herkenning terwijl de ander graag wordt meegenomen naar een fantasiewereld.

Over het algemeen zijn er enkele zaken die rond het 13e levensjaar als belangrijk kunnen worden beschouwd:

 • Echte emoties zijn belangrijk. Kinderen zijn zich er sterk van bewust dat acteurs acteren. Daarom is het van belang dat emoties authentiek overkomen en niet alsof het allemaal in scène is gezet.
 • Kinderen hebben een groeiende algemene kennis en zullen waarderen als deze overeenkomt met wat ze zien.
 • Ze leggen steeds meer verbanden met de wereld om hen heen en kunnen verrassend slim zijn.

Met deze films ben je hopelijk goed op weg om de meest geschikte film te vinden. Bedenk wel dat films met geweld, alcohol, drugs en seks niet bovenaan het verlanglijstje zouden moeten staan. Deze onderwerpen zijn vaak nog te complex voor kinderen van deze leeftijd en creëren vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Picture of Jay
Jay

Schrijver Lifestyleguy.nl

Jay is een gepassioneerde schrijver en influencer, wiens expertise ligt in de wereld van lifestyle en entertainment. Als gewaardeerd lid van het Lifestyleguy.nl team deelt Jay regelmatig boeiende artikelen over de nieuwste trends en feitjes met betrekking tot celebrities, zowel nationaal als internationaal.

Naast zijn werk als schrijver, neemt Jay de sociale mediawereld stormenderhand over als een invloedrijk figuur. Zijn scherpe oog voor popcultuur en zijn vermogen om de nieuwste roddels te ontdekken, maken hem een favoriet onder zijn volgers.

Inhoud

Nieuwe blogs