Ben je op zoek naar een paar nette schoenen, dan zul je al gauw merken dat de keuze reuze is. Zowel online als in fysieke winkels vind je talloze verschillende soorten klassieke en stijlvolle schoenen voor mannen. De vraag is alleen: welke schoenen zijn perfect voor jouw gelegenheid?

Het maakt namelijk niet uit of je een bruiloft hebt of dat je schoenen nodig hebt voor een zakelijke bijeenkomst of een andere formele gelegenheid; in alle gevallen kunnen de juiste nette schoenen een outfit maken of breken. Om je te helpen bij het kiezen van een paar nette herenschoenen hebben we in dit artikel 3 essentiële tips verzameld.

Waarom nette schoenen een must zijn voor iedere man

Schoenen maken de man. Althans: dat vinden wij. Daarom raden we het zeker aan iedere man aan om minstens een paar nette schoenen in de kast te hebben staan. Je weet maar nooit wanneer je een paar nette schoenen nodig hebt. Zo kunnen een paar loafers of brogues het perfecte item zijn wanneer je een goede eerste indruk wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijke gelegenheid of een sollicitatiegesprek. Eerste indrukken zijn belangrijk en met goed verzorgde nette schoenen straal je meteen professionaliteit uit.

Daarnaast kunnen dit soort schoenen diverse outfits helemaal afmaken en zelfs nog versterken. Dat terwijl een slecht gekozen paar schoenen zelfs een heel goede outfit kunnen breken. En wist je dat het dragen van nette schoenen je zelfvertrouwen een boost kan geven? Als je je goed en verzorgd kleedt, voel je je over het algemeen ook goed over jezelf. Dit verhoogde zelfvertrouwen heeft directe invloed op hoe je handelt en je interacties met anderen. Kortom: een must, dus!

1. Kijk goed naar het materiaal van de nette schoenen

Het eerste onderdeel waar je op moet letten bij het zoeken naar nette schoenen is het materiaal van de schoenen. Nette schoenen komen namelijk in verschillende soorten materialen en voor welk materiaal je gaat, speelt een cruciale rol in zowel het comfort van de schoen als het uiterlijk. Een van de meest populaire materialen voor nette schoenen is leer, omdat leer een klassieke uitstraling heeft en jaren mee kan gaan.

Daarnaast is leer het ideale materiaal wat betreft onderhoud. Het materiaal gaat er over het algemeen namelijk alleen maar beter uitzien. Je kunt ook kiezen voor suède, een zachter materiaal dat vooral passend is voor gelegenheden zoals bruiloften en feestelijke bijeenkomsten. Houd er wel rekening mee dat suède iets meer onderhoud vergt om er netjes uit te blijven zien.

2. Voor welke kleur ga je voor een nette herenschoen?

Een ander belangrijk kenmerk van een nette schoen is natuurlijk de kleur. Het is aan te raden om voor een kleur te gaan die goed past bij de rest van je garderobe, zodat je de schoenen regelmatig aan kunt trekken. Tegelijkertijd wil je voor een stijlvolle kleur gaan die klasse uitstraalt. Zwarte schoenen zijn een veelzijdige keuze die over het algemeen goed passen bij diverse formele outfits.

Een andere optie voor nette schoenen is de kleur bruin. Bruin is een net wat warmere tint dan zwart en past heel goed bij nette pakken in het blauw of groen. Wil je toch wat meer kleur in je schoenen? Dat kan zeker, maar let wel op dat je niet voor de felle kleuren gaat. Donkergroen, marineblauw en bordeauxrood zijn kleuren die heel goed kunnen voor nette schoenen voor mannen.

3. Nette schoenen voor mannen: let op de pasvorm

Nu je meer weet over het materiaal en de kleur van de schoenen is er nog een belangrijk onderdeel waar je op moet letten: de pasvorm. Een goede pasvorm is namelijk niet alleen essentieel voor je eigen comfort, maar ook voor de algehele uitstraling en de stijl. Door te strakke of te wijde schoenen ga je toch net even anders lopen en eerlijk is eerlijk: dat soort schoenen zitten gewoon niet lekker. Losse schoenen zien er vaak ook nog eens slordig uit; iets wat niet past in een nette look.

Meet daarom je voeten om zo te kijken welke pasvorm de beste match is voor jouw voeten. Onze tip? Doe dit aan het einde van de dag, want dan zijn je voeten vaak het grootst. In de loop van de dag zwellen je voeten namelijk altijd nog een beetje op. Pas ook altijd met sokken die je normaal ook zou dragen en maak een rondje door de winkel. Zo weet je pas écht of ze lekker lopen en goed passen.